Instagram tips: Hashtags; hoe gebruik je ze?

Instagram is denk ik wel een van mijn favoriete social media platformen. Ik vind het heerlijk om door al die mooie foto’s te scrollen! Een tijdje geleden werd er in de Bloggerscafé Facebookgroep de vraag gesteld hoe je nou het beste om kunt gaan met hashtags. Ik gaf een beknopte uitleg, maar kan hier nog véél meer over vertellen! Tijd dus om het een en ander te bundelen in een artikel.

Wat zijn hashtags en waarom gebruik je ze?

#Hashtags zijn de hekjes gevolgd door een woord die je kunt tegenkomen op bijvoorbeeld #Instagram of #Twitter. Het is een makkelijke manier om je posts beter vindbaar en dus voor meer mensen zichtbaar te maken! Plaats jij een foto van je laatste vakantie met #Mallorca, vinden mensen die op deze hashtag zoeken jouw foto terug.

Hoe ik om ga met hashtags

Zelf zet ik mijn hashtags altijd in een reactie onder mijn foto, dat vind ik wat minder rommelig staan! In een notitie op mijn telefoon heb ik een aantal verschillende opties staan, die pas ik dan aan de betreffende foto aan en met een snelle kopieer en plak staat het er zo onder!

Goed, eerst even wat tips op een rijtje:

1. Zet je hashtags in een reactie onder je foto, niet in de beschrijving

Ik vind het zelf altijd zo rommelig staan als ik een hoop hashtags bij een foto zie. Zelf gebruik ik eerst een aantal puntjes onder elkaar, zodat je ook in de reactie zelf de hashtags niet kunt zien! Een stukje verderop zal ik een voorbeeld delen.

2. Kies hashtags die vaak gebruikt worden

Maar het liefst niet te vaak. En ook niet te weinig! Huh? Nou, kort maar krachtig uitgelegd; je hebt een foto gemaakt van een ontzettend indrukwekkende taart. De hashtag #food is op dit moment 196.419.113 keer gebruikt. De hashtag #chocolatecake is 1.641.257 keer gebruikt. De hashtag #chocolateoreocake is 1.203 keer gebruikt. Je kunt je dus voorstelen dat je met #food niet echt opvalt. Er komen per seconde zóveel fotos bij, dat de jouwe binnen no time niet meer bovenaan staat. Gebruik je #chocolateoreocake, kun je je weer voorstellen dat dit zon specifieke tag is, dat maar weinig mensen hier op zoeken. Kies dus het liefst de middenweg!

3. Tag merken of lokale Instagram-accounts

Post je een reisfoto van bijvoorbeeld Londen? Zoek dan eens op accounts met het woord Londen er in. Vaak reposten deze accounts veel foto’s met een specifieke hashtag die je kunt vinden in de bio van het betreffende account. Extra tip; check altijd heel kritisch even of jouw foto wel in de feed van dit account past. Niet jouw stijl? Dan is de kans op een repost helaas vrij klein. 

Draag je kleding van een bepaald merk? Tag ze! Zo was (ben, duh) ik ontzettend blij met mijn nieuwe Cluse horloge die ik van Cas voor mijn verjaardag kreeg. Ik tagde de merken en voor ik het wist werd mijn foto gerepost door het officiele Finse Cluse account!

4. Bepaal je taal

Het spreekt voor zich dat de meest gebruikte hashtags in het Engels zijn. Blog je ook in het Engels of is je Instagram account in het Engels, is er natuurlijk weinig aan de hand. Blog je echter in het Nederlands, dan kun je je afvragen of het zinvol is om 30 Engelse hashtags te gebruiken. Je krijgt dan misschien veel engagement, maar is het uiteindelijk jouw doelgroep wel? Om wat meer interactie te krijgen op je account kun je dus een mix maken van Engels en Nederlands. Zo spreek je uit alle categorieen mensen aan!

Zo, dit is al een hele waslijst aan info, haha!

Hoe ziet zo’n reactie er voor mij dan precies uit?

Nou, zo bijvoorbeeld;

.
.
.
.
.
.
.
#travel #travelling #traveller #travelgram #instatravel #instapassport #reizen #aroundtheworld #neverstopexploring #letsgoeverywhere #tourist #capturelife #bloggernl #worldtravelbook #exploretocreate #girlswhotravel #blogger #dutchblogger #Tilburg #Brabant #013 #ditisTilburg #Tilburgcityapp #vvvTilburg #travelblogger #Holland #Bloggen #TheNetherlands #Netherlands #Dutch

Je ziet dat ik een combi heb gebruikt van Nederlandse en Engelse tags, populaire en minder populaire, een aantal bedrijven heb getagd etcetera. Dit is maar een voorbeeldje, hier nog een aantal;

Instagram tips Hashtags

 

Instagram tips Hashtags

Instagram tips Hashtags

Instagram tips Hashtags

Instagram tips Hashtags

Instagram tips Hashtags

Het valt me direct op dat ik met de foto van het ijsje in Parijs voornamelijk Engelse tags heb gebruikt en dus ook veel Engelse likes en comments heb gehad, terwijl ik bij de foto van de visitekaartjes juist Nederlandse tags heb gebruikt en dus opeens ook heel veel Nederlandse reacties kreeg.. Leuk! Oh, en valt het je op dat ik in de foto van mijn horloge alle merken heb genoemd? Haha!

Zo, volgens mij is dit artikel inmiddels ellenlang! Ik zal hem in meerdere delen opsplitsen, in deel 2 deel ik wat ideetjes met je wélke hashtags je dan het beste kunt gebruiken. Heb je nog vragen of suggesties voor verdere Social Media-tips? Let me know!

Wil je me volgen op Instagram? Leuk! Http://www.instagram.com/Asjemeclau

Ohja, ik durf eigenlijk niet te tellen hoe vaak het woord ‘hashtag’ in dit artikel voorkomt.. Ik raad in ieder geval met klem af om er een drankspel van te maken. Ben niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, hahaha!

CATEGORY: Lifestyle

Claudia

Comments (23)

*Zet de drank weer weg*
Leuke insteek ;) Ik vroeg me al af of die hashtags, die je vaak in de comments ziet, ook meegefilterd worden. Weer wat bijgeleerd!

x R x

Hahaha! Ja ze worden inderdaad meegefilterd en tellen ook mee voor het maximum van 30 hashtags per post.

Fijne tips! Ik zet ze er zelf meestal nog wel gewoon direct bij de foto bij, maar misschien moet ik dat eens anders gaan proberen.

Dankje! Ik deed dat voorheen ook, maar vind het zo wat minder slordig staan :)

Handige tips, alleen zoek ik nog steeds de taal. Wil ik op instagram in het engels of nederlands. Maar dan denk ik weer dat mijn blog nederlands is. Meestal plaats ik zowel hashtags in het nederlands en engels. :) Misschien er eens over nadenken.

Oh ik ben hier zelf ook zo enorm zoekende in geweest! De travelfotos heb ik grotendeels in het Engels getagd, maar mijn blog is juist in het Nederlands, zoals de jouwe. Ik merk dat nu ik meer in het Nederlands tag, ik ook meer Nederlandse volgers aantrek :)

Hey wat een handige tips! vooral die van de lokale Instagram-accounts ga ik eens uittesten

Dankjewel Kim! Ja dat is echt een aanrader, een repost kan je zomaar opeens vanalles opleveren!

Wat een handige tips! Ik heb weer wat geleerd vandaag :)

Dankjewel Natascha, wat een compliment! Dan heb ik weer een doel bereikt :)

Goede tips! Dankjewel. Mooie vormgeving ook je blog!

Dankjewel Allysia, voor beide complimenten :)

Handig Artikel, hier ga ik zeker wat mee doen! Dankjewel :)

Dankjewel Joyce! Leuk om te horen :)

Haha ik had jouw artikel dus al gelezen. Erg handig. Ik ben ook zo instagramgek, alleen vind ik het lastig dat er zo veel gevolgd en ontvolgd wordt.

Haha, ik heb nog niet elke dag een nieuwe, dus dat zou zomaar kunnen! Ik vind dat zelf ook lastig en jammer – zo’n stom spelletje draagt niet bij aan je geloofwaardigheid en is ook niet sympathiek. Ik gebruik zelf de app Volgers+ om te checken wie me blijft volgen en wie het alleen uit eigenbelang deed. Erg handig!

Leuke tips! Ik vind het gebruik van Engelse/Nederlandse tags door elkaar niet zo mooi staan. Het is ook maar net wat je doel is, alleen NL instagrammers trekken of iedereen. Ik vind teveel hashtags ook onnodig vooral als je sommige ziet dat ik denk wat voegt het toe aan deze foto? Ik merk dat er steeds minder gebruik van gemaakt.. merk je dit zelf ook?

Dankjewel Mieke! Ik snap je issue met meerdere talen door elkaar heen. Ik zie het niet zo zeer als een toevoeging aan de foto, maar een extra manier voor mensen om de foto te vinden! Mits het relevant is natuurlijk, onder een ‘fromwhereistand-foto’ tag ik natuurlijk geen #Foodblogger of #Travelfood, haha! Ik merk dat ik zelf juist wel veel gebruik maak van hashtags, maar ik denk dat het naarmate je steeds meer volgers krijgt het balletje vanzelf een beetje gaat rollen, of ervaar jij dat niet zo?

super goed artikel! Ik vind het zelf ook altijd moeilijk om hashtags te gebruiken op instragram… Ik ga je tips opvolgen! Dankjewel :D

Een leuke blogpost.
#handigetips ;)

Goede tips. Mssn moet ik ook Ned en eng combineren.

Hallo, leuke blog. even een vraagje : hoe zet je die puntjes boven de hashtags? Ik gebruik namelijk steeds de hashtags in een reactie zoals jij dat doet. Veel handiger en minder rommelig, maar nu weet ik niet hoe je de puntjes zo mooi onder elkaar zet. Alvast bedankt om even te reageren.

Groetjes https://www.instagram.com/demagnolia.be/

Hoe krijg je die puntjes onder elkaar? :) Ik doe het al heel lang als reactie onder de tekst, maar ik vind de puntjes ervoor wat stijlvoller staan alleen lukt dat even niet. Haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2017 - Asjemeclau.nl. All rights reserved.