Instagram is denk ik wel een van mijn favoriete social media platformen. Ik vind het heerlijk om door al die mooie foto’s te scrollen! Een tijdje geleden werd er in de Bloggerscafé Facebookgroep de vraag gesteld hoe je nou het beste om kunt gaan met hashtags. Ik gaf een beknopte uitleg, maar kan hier nog véél meer over vertellen! Tijd dus om het een en ander te bundelen in een artikel.
Wat zijn hashtags en waarom gebruik je ze?
#Hashtags zijn de hekjes gevolgd door een woord die je kunt tegenkomen op bijvoorbeeld #Instagram of #Twitter. Het is een makkelijke manier om je posts beter vindbaar en dus voor meer mensen zichtbaar te maken! Plaats jij een foto van je laatste vakantie met #Mallorca, vinden mensen die op deze hashtag zoeken jouw foto terug.
Hoe ik om ga met hashtags
Zelf zet ik mijn hashtags altijd in een reactie onder mijn foto, dat vind ik wat minder rommelig staan! In een notitie op mijn telefoon heb ik een aantal verschillende opties staan, die pas ik dan aan de betreffende foto aan en met een snelle kopieer en plak staat het er zo onder!
Goed, eerst even wat tips op een rijtje:
1. Zet je hashtags in een reactie onder je foto, niet in de beschrijving
Ik vind het zelf altijd zo rommelig staan als ik een hoop hashtags bij een foto zie. Zelf gebruik ik eerst een aantal puntjes onder elkaar, zodat je ook in de reactie zelf de hashtags niet kunt zien! Een stukje verderop zal ik een voorbeeld delen.
2. Kies hashtags die vaak gebruikt worden
Maar het liefst niet te vaak. En ook niet te weinig! Huh? Nou, kort maar krachtig uitgelegd; je hebt een foto gemaakt van een ontzettend indrukwekkende taart. De hashtag #food is op dit moment 196.419.113 keer gebruikt. De hashtag #chocolatecake is 1.641.257 keer gebruikt. De hashtag #chocolateoreocake is 1.203 keer gebruikt. Je kunt je dus voorstelen dat je met #food niet echt opvalt. Er komen per seconde zóveel fotos bij, dat de jouwe binnen no time niet meer bovenaan staat. Gebruik je #chocolateoreocake, kun je je weer voorstellen dat dit zon specifieke tag is, dat maar weinig mensen hier op zoeken. Kies dus het liefst de middenweg!
3. Tag merken of lokale Instagram-accounts
Post je een reisfoto van bijvoorbeeld Londen? Zoek dan eens op accounts met het woord Londen er in. Vaak reposten deze accounts veel foto’s met een specifieke hashtag die je kunt vinden in de bio van het betreffende account. Extra tip; check altijd heel kritisch even of jouw foto wel in de feed van dit account past. Niet jouw stijl? Dan is de kans op een repost helaas vrij klein.
Draag je kleding van een bepaald merk? Tag ze! Zo was (ben, duh) ik ontzettend blij met mijn nieuwe Cluse horloge die ik van Cas voor mijn verjaardag kreeg. Ik tagde de merken en voor ik het wist werd mijn foto gerepost door het officiele Finse Cluse account!
4. Bepaal je taal
Het spreekt voor zich dat de meest gebruikte hashtags in het Engels zijn. Blog je ook in het Engels of is je Instagram account in het Engels, is er natuurlijk weinig aan de hand. Blog je echter in het Nederlands, dan kun je je afvragen of het zinvol is om 30 Engelse hashtags te gebruiken. Je krijgt dan misschien veel engagement, maar is het uiteindelijk jouw doelgroep wel? Om wat meer interactie te krijgen op je account kun je dus een mix maken van Engels en Nederlands. Zo spreek je uit alle categorieen mensen aan!
Zo, dit is al een hele waslijst aan info, haha!
Hoe ziet zo’n reactie er voor mij dan precies uit?
Nou, zo bijvoorbeeld;
.
.
.
.
.
.
.
#travel #travelling #traveller #travelgram #instatravel #instapassport #reizen #aroundtheworld #neverstopexploring #letsgoeverywhere #tourist #capturelife #bloggernl #worldtravelbook #exploretocreate #girlswhotravel #blogger #dutchblogger #Tilburg #Brabant #013 #ditisTilburg #Tilburgcityapp #vvvTilburg #travelblogger #Holland #Bloggen #TheNetherlands #Netherlands #Dutch
Je ziet dat ik een combi heb gebruikt van Nederlandse en Engelse tags, populaire en minder populaire, een aantal bedrijven heb getagd etcetera. Dit is maar een voorbeeldje, hier nog een aantal;
Het valt me direct op dat ik met de foto van het ijsje in Parijs voornamelijk Engelse tags heb gebruikt en dus ook veel Engelse likes en comments heb gehad, terwijl ik bij de foto van de visitekaartjes juist Nederlandse tags heb gebruikt en dus opeens ook heel veel Nederlandse reacties kreeg.. Leuk! Oh, en valt het je op dat ik in de foto van mijn horloge alle merken heb genoemd? Haha!
Zo, volgens mij is dit artikel inmiddels ellenlang! Ik zal hem in meerdere delen opsplitsen, in deel 2 deel ik wat ideetjes met je wélke hashtags je dan het beste kunt gebruiken. Heb je nog vragen of suggesties voor verdere Social Media-tips? Let me know!
Wil je me volgen op Instagram? Leuk! Http://www.instagram.com/Asjemeclau
Ohja, ik durf eigenlijk niet te tellen hoe vaak het woord ‘hashtag’ in dit artikel voorkomt.. Ik raad in ieder geval met klem af om er een drankspel van te maken. Ben niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, hahaha!