5 Redenen waarom jij niet hoeft te gaan stemmen 15 Maart

Terwijl iedereen jongeren (en ouderen) probeert te overtuigen dat ze moeten gaan stemmen Woensdag, geef ik je vandaag 5 redenen waarom je dat niet hoeft te doen.

5 Redenen waarom jij niet hoeft te gaan stemmen 15 Maart:

 1. Jouw stem maakt toch geen verschil

  Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemde 1 Miljoen Nederlanders onder de 35 jaar niet. 1 Miljoen stemmen zijn ongeveer goed voor 15 zetels, een volwaardige partij dus! Niet dat het uitmaakt, want laten we eerlijk zijn; in je eentje kun je toch geen verschil maken. Duh.

 2. Politiek is toch alleen voor de oudere generaties

  Want het gaat jou niks aan. Als we even kijken naar Engeland; toen er gestemd mocht worden over de Brexit, stemde ruim tweederde van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar niet. In Amerika stemden zelfs slechts de helft van de jongeren tijdens de laatste presidentsverkiezingen. De oudere generaties hebben daar dus eigenlijk bepaald over de toekomst van de jongere generaties. Jij hoeft toch niet te stemmen over de regelingen die gaan over studeren, een huis kopen, klimaatverandering en nog meer van die dingen die bepalend zijn voor de rest van jouw leven? Laat Oma dat lekker doen!

 3. Je hebt toch geen idee wat al die partijen eigenlijk willen

  Jesse wie? En Buma is toch die stichting die money gooit op artiesten zoals de Jeugd van Tegenwoordig in hun tekst al zei? En wie is er eigenlijk voor en tegen het leenstelsel voor studerende jongeren? Welke partijen houden zich eigenlijk bezig met klimaatverandering of legalisering van de wietteelt? Welke partijen zijn er überhaupt? Whatever, te moeilijk, ga je je nooit meer binnen 2-3 dagen in kunnen verdiepen. Doe geen moeite.

 4. De stembureaus zijn toch te ver weg

  Want stel dat je op de fiets of de auto moet om helemaal naar zo’n stembureau te gaan. Ookal mag je binnen je gemeente overal stemmen bij elk stembureau dat je tegenkomt, je komt er op weg naar je school, werk of wat dan ook natuurlijk maar een stuk of 3 tegen. Boeeeee.

 5. Je hebt het toch veel te druk en geen tijd om te stemmen

  Want als je net zo bent als ik zijn die stembureau’s leuk gevonden op NS Stations, maar je bent toch altijd al te laat als je zo’n station binnenrent. En je moet tot 18:00 werken of hebt college tot 18:30, dus tegen de tijd dat je in je eigen stad de trein weer uitstapt is het al veel te laat om te stemmen. Ze zijn immers allemaal maar tot 21:00 open, pfff.. En als je echt de hele dag geen tijd hebt is iemand machtigen natuurlijk ook veel te veel moeite.

Oké, ben je al geïrriteerd? Of was je al boos toen je op de link klikte? Dan heb ik je getriggerd, mooi!

Ik zal beloven dat dit mijn eerste en laatste clickbait artikel is, want natuurlijk moet je gaan stemmen 15 Maart! Hoe krijg je de aandacht van dwarse mensen die niet willen gaan stemmen, het onzin vinden of niet weten hoe of wat? Door ze gelijk te geven! Soort van dan, want bovenstaande redenen slaan natuurlijk alle vijf nergens op!

Het stappenplan:

 1. Neem even een kwartiertje de tijd om een stemwijzer in te vullen. Voor mijn part doe je het bij de tandarts in de wachtkamer, in de trein of tijdens het poepen. De meest bekende is www.stemwijzer.nl, maar met wat googlen heb je een hele hoop verschillende opties!
 2. Vul de stemwijzer in zonder de argumenten van de partijen te lezen. Maak een screenshot van de uitkomst.
 3. Vul de stemwijzer nog een keer in, maar dan mét het lezen van de argumenten van de partijen. Ik merkte dat ik bij sommige stellingen mijn mening toch bijstelde, omdat ik vond dat bepaalde motivaties toch wel een punt hadden!
 4. Maak nog een screenshot en vergelijk de uitkomsten. Komt er 2 keer hetzelfde uit? Top, dan is het voor jou eigenlijk al duidelijk!
 5. Wil je je er nog meer in verdiepen? Check dan bijvoorbeeld de partijprogramma’s of check informatieve video’s op Youtube zoals de video’s van VICE of de Polertiek serie van BOOS!
 6. Bonusstap: Overtuig minstens 1 iemand in je omgeving die niet wil gaan stemmen om toch te gaan
 7. Graaf je stempas uit de oud papier stapel
 8. Ga stemmen Woensdag

Je hebt stemrecht, gebruik het dus ook! Pas sinds 100 jaar mogen in Nederland mannen hun stem uitbrengen, vrouwen zelfs pas 98 jaar! En stem alsjeblieft niet strategisch, maar streef je idealen na. Als je op studiereis kunt naar New York, Berlijn of Drachten en je wilt ontzéttend graag naar New York, maar absoluut niet naar Drachten, kies dan niet voor Berlijn omdat je denkt dat New York al vol zit en toch nooit haalbaar is, puur en alleen omdat je in Friesland nog niet dood gevonden wil worden. Zo kom je sowieso nooit in de buurt van de VS!

Ga jij stemmen op 15 Maart?

CATEGORY: Lifestyle

Claudia

Comments (19)

Haha heel leuk gebracht dit!!

Het is zeker belangrijk om te gaan stemmen. Doe de test op stemwijzer.nl en woensdag stemmen. Pririteiten, daar maak je tijd voor.

Haha stap 7 :D
Ja ik ga stemmen. Ten eerste omdat we stemrecht hebben en ten tweede omdat ik de toekomst van onze kinderen belangrijk vind. Moet wel zeggen dat ik even twee keer moest kijken toen ik de titel las haha, had idd iets anders verwacht ;) Dus wat mij betreft is je missie geslaagd!

Haha nou mij had je, had bijna boos weggeklikt. Goed Gedaan

Ik twijfel nog steeds om te gaan stemmen, moet me er ook iets meer op oriënteren en in verdiepen!

Je jad me even! Verontwaardiging. En toen: dit moet cynisch zijn. Gelukkig was dat ook zo. Top!

Ik ben het helemaal met je eens. We mogen blij zijn dat we ‘mogen’ stemmen. In België hebben we trouwens stemplicht.

Pfiew! Heel even schrok ik van het begin in de hoop dat het anders zou zijn! En gelukkig werd het anders! De trigger werk in ieder geval! En ook al weet ik nog niet op wie ik stem, ik ga stemmen.

Ik dacht in het begin ff wtf? Hoezo niet stemmen.. Maar daarna heb je het goed gemaakt hoor haha
Ik ga ook zeker stemmen

Haha ik las de titel en ik dacht ‘huh?’ Maar super grappig geschreven en zeker met een goede message! Ik ga ook zeker stemmen! x

Knap geschreven. Ik ga niet stemmen, als Belg. Maar ben wel benieuwd.

Ik dacht ff wat moet ik hier nu weer op gaan reageren haha. Goeie!

You got me! Damn zat bij eerste punt al meteen klaar om een reactie te plaatsen… Dat ik het er totaal niet mee eens was etc

Nice!! Ook ik dacht echt wat een geneuzel, meteen bij het eerste punt. Leuk geschreven, als je zo clickbait schrijft is dat niet erg hoor ;)

Hee Claudia,

Leuk artikel heb je geschreven zo van twee kanten belicht.
Ik vind het ook zeker belangrijk om te gaan stemmen.
En wist je al dat het vrouwenkiesrecht dit jaar 100 jaar bestaat?
Sinds 1917 mogen vrouwen stemmen in Nederland, althans de grondwetswijziging die daartoe geleid heeft.
Dus nog een positieve reden dat het leuk is als ook veel jonge vrouwen stemmen, heb je in elk geval eens gestemd en dan ook nog eens op een jubileummoment!

Greetings by Sophie

Kijk, dat is nog eens een waardevolle aanvulling, Sophie! Dankjewel! Wij zijn er in ieder geval bij geweest, bij dit bijzondere moment :)

Hahahaha. Ik werd zó geïrriteerd na dit artikel. Ik had al mijn argumenten al klaar staan. Beste clickbait artikel ooit. Thanks voor de lach op mijn gezicht! Kusjes

Een erg leuke post! Ik stond al klaar om met tegenargumenten te komen XD

http://vergelijkverhuisbedrijf.nl

Hahaha, dankjulliewel allemaal voor jullie reacties! Ik ben blij dat het zo goed ontvangen is! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2017 - Asjemeclau.nl. All rights reserved.