Travel Hacks: 7 Tips voor reizen met alleen handbagage

Nu de citytrips waarbij ik met enkel handbagage heb gevlogen inmiddels al even niet meer op één hand te tellen zijn, heb ik inmiddels al heel wat ervaring met het inpakken van zo veel mogelijk spullen in zo min mogelijk ruimte. Alhoewel ik eerlijk gezegd met elke trip weer wat minder meeneem, haha! Ik deel mijn tips voor reizen met alleen handbagage met je in dit artikel.

Reizen met alleen handbagage lijkt in de eerste instantie misschien een uitdaging, maar is eigenlijk heel fijn! Je hoeft niet langs de bagage afgifte en -band bij vertrek en aankomst en je zeult geen kilo’s aan onnodige spullen mee. Geen idee hoe je reizen met alleen handbagage moet aanpakken? Komt goed, ik loods je er doorheen!

Afmetingen

Let op dat je een koffer of tas met de juiste afmetingen meeneemt. De afmetingen voor jouw betreffende vliegmaatschappij kun je altijd vinden op de site van de vliegmaatschappij. Op deze site kun je een overzicht vinden voor de meest voorkomende maatschappijen.

Vloeistoffen

Je mag vloeistoffen meenemen in je handbagage, mits je je houdt aan bepaalde regels. De inhoud van een flesje mag maximaal 100 ml zijn, met een maximum van 1 liter aan vloeistoffen per persoon. Deze vloeistoffen stop je bij elkaar in een doorzichtige ziplockbag of andere plastic zak. Let goed op, want ze accepteren niet altijd dat je bijvoorbeeld een flesje hittebeschermende spray van 500 ml meeneemt waar nog maar 50 ml in zit! Bij bijvoorbeeld de Action of de Hema vind je voor weinig geld speciale reisflesjes van 100ml die je kunt gebruiken om je producten in over te gieten.

De flesjes drinken of vloeistoffen die je koopt ná de bagagecontrole mag je rustig mee het vliegtuig in nemen. Alle flesjes of blikjes drinken die je vóór de controle bij je hebt moet je leegdrinken of weggooien.

Extra tip; Neem een leeg flesje mee zoals bijvoorbeeld een Dopper of een leeg waterflesje. Deze kun je na de controle gewoon vullen met water. Bespaart geld en is beter voor het milieu! :)

Reizen met alleen handbagage, zo doe je dat:

 1. Draag je zwaarste schoenen en jas tijdens het vliegen

  Deze spreekt eigenlijk voor zich, maar toch; draag je zwaarste schoenen, je jas, eventueel een vest of sjaal, allemaal tijdens het vliegen. Ik vlieg zelf altijd met een vest, een jas en een sjaal als het wat kouder is, zeker omdat het in de meeste vliegtuigen tijdens het vliegen zowat vriest! In de zomer sjouw je dit allemaal niet mee natuurlijk, maar vaak is het toch raadzaam om dan ook een vestje mee te nemen voor tijdens je vlucht!

 2. Bewaar je gevulde toilettas altijd in je koffer

  Ik heb een speciale toilettas die eigenlijk altijd mee gaat als ik op reis ga. Hier zitten al kleine flesjes en mini’s in, zodat ik eigenlijk nooit meer last minute nog overal kleine tubetjes tandpasta of mini deodorantbusjes vandaan hoef te plukken! Alles zit reeds in een ziplockzakje (en ik neem er een of twee extra mee voor het geval dat ik er weer eens eentje kapottrek) en wanneer ik thuis mijn koffer weer uitpak vul ik de producten die op zijn gelijk weer aan. Scheelt stress, vergeten producten en ergernis! (Vooral ergernis. En vergeten producten. En stress.)

 3. Neem altijd minimaal twee plastic tassen mee

  Want de kleding die je hebt gedragen en vies is wil je niet tijdens je reis tussen je schone kleren gooien. Ik neem dus altijd een plastic tas mee voor het opbergen van de vuile was! Ook kun je plastic tassen goed gebruiken voor schoenen die wat vies zijn geworden of losse rondslingerende spullen die je allemaal in 1 tas kunt proppen. Ziet er voor het oog gelijk heel netjes uit, haha.

 4. Stop je belangrijke spullen in een aparte handtas

  Ik neem altijd een handtas én een handbagagekoffer mee. De meeste vliegtuigmaatschappijen doen hier niet moeilijk over. Doen ze dat wel, zorg ik altijd dat ik nog wat ruimte in mijn koffer over heb zodat ik me last minute nog even op het betere duw- en propwerk kan storten! De belangrijke spullen zoals paspoort, vliegtickets, hotelvouchers, telefoon, lader etc. gaan bij mij in de aparte handtas. Je weet maar nooit!

 5. Rol je kleding op en bewaar kleine dingen in je schoenen

  Tip van de eeuw wanneer je gaat reizen met alleen handbagage; rol je kleding op! Ik merk dat ik mijn koffer efficienter in kan pakken en dat het er vaak minder gekreukt weer uit komt dan wanneer je alles vouwt. Ook is het handig om kleine dingen in je schoenen te stoppen, zoals sokken, ondergoed, laders, accu’s of reisstekkers. Ik noem maar een zijweg!

 6. Maak een aparte inpaklijst voor je handbagagekoffer

  Ik heb al eens eerder mijn inpaklijst voor een korte trip gedeeld. Inmiddels zijn er al een hoop lezers die deze lijst ook gebruiken, dat vind ik echt tof! Het heeft even geduurd om de perfecte lijst samen te stellen, maar hoe vaker je gaat, hoe meer handigheid je er in krijgt.

 7. (Ver)deel spullen tussen jou en je reismaatje

  En de laatste; verdeel spullen tussen jou en degene waar je mee op reis gaat. Áls je iemand mee op reis neemt dan natuurlijk, haha! Als de een zonnebrandcréme meeneemt, kan de ander de tandpasta meenemen. Vaak valt dit allemaal wel mee, maar wanneer je van plan bent om op je bestemming ook nog wat te shoppen kunnen net die twee mini’s nog het verschil maken tussen een rits die wel of niet dichtgaat, haha!

Extra tip: Soms kun je je handbagage kosteloos inchecken als ruimbagage! Sommige vluchten zijn soms zo vol dat maatschappijen dit juist graag voor je doen of zelfs zelf hierom vragen. Informeer even bij de incheckbalie (en let er dan dus op dat je de spullen die je tijdens het vliegen nodig hebt in een aparte handtas hebt zitten!)

Tot zover mijn tips! Ben jij fan van reizen met alleen handbagage? Heb je nog vragen of aanvullende tips? Let me know!

Deze blogpost bevat Affiliate links. Lees mijn disclaimer voor meer informatie!

CATEGORY: Travel

Claudia

Comments (5)

Goede tips! In die extra handtas stop ik ook altijd fijne vliegtuigspullen zoals oordopjes (voor de schaarse vliegtuigen die nog een tv hebben en een film draaien), een boek en kauwgum voor de oren. Dan kan ik die er in het vliegtuig snel weer uithalen en mijn koffer opbergen en hoef ik de hele vlucht niet meer in mijn koffer te rommelen :)

Thanks Manouk! Ik heb ook altijd nog oordopjes in mijn handbagage en voor lange vluchten ook een tijdschrift of ereader. Ideaal! :)

Heel handig artikel! Ik reis vaak met alleen handbagage en vind het heerlijk. Eerst nam ik alleen mijn rugzak mee, maar toen won ik een koffer dus sinds kort neem ik deze mee. Ideaal, want ik kan zat spullen mee (maar alsnog niet te veel), en ook mijn camera en statief kunnen zonder problemen goed mee. Die plastictassen moet ik echt aan gaan denken, ik wil het altijd, maar ik vergeet het ook altijd, zo niet handig :p

Nice :) Kwam jou blog tegen. Ik ga midden mei naar Palmero in Italy. Vet veel zin in een ook met alleen handbagage. :) Dit keer ook alleen, dus lekker alles in één tas, en hopppaa ;) Groetjes :)

[…] en meer van dat soort groepen. Regelmatig worden er vragen in deze groepen gesteld zoals ‘Heeft er iemand tips voor het reizen met alleen handbagage?‘ of ‘Heeft er iemand een inpaklijst voor op reis?‘. Als ik zo’n vraag […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2017 - Asjemeclau.nl. All rights reserved.