Travel safe; 5 x oplichters in het buitenland!

Reizen is oprecht een van mijn grootste hobby’s. Enige voorzichtigheid is echter wel geboden! Eind Augustus ging ik met Kiki een dagje op en neer naar Parijs. Heerlijk, maar ik heb mijn ogen uitgekeken. Zeker in Parijs lopen overal oplichters die schaamteloos het geld uit je zak proberen te kloppen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee..

5 Type oplichters in het buitenland:

Metrokaartjes

Als je met de Thalys naar Parijs reist, stap je uit op het station Gare du Nord. Vanaf Gare du Nord reis je makkelijk met de Metro naar het centrum van Parijs. Het is de ideale plek voor oplichters om slachtoffers te maken; toeristen zijn gemakkelijk te herkennen, dragen meestal wat geld en waardevolle spullen zoals camera’s, telefoons en dergelijke op zak en hebben vaak geen idee waar ze naartoe moeten of hoe het allemaal werkt. Kom je er niet uit met de kaartjesautomaat? Laat je helpen door (echte) medewerkers aan een loket. Neem de tijd om in de rij te staan, want van de 10 vage figuren die je aanspreken hebben er minimaal 9 niet de beste bedoelingen.. Ze kopen een goedkoop kaartje voor je, laten je contant een paar tientjes afrekenen, helpen je om door het poortje te komen (en dat lukt, want de kaartjes werken wel gewoon) en vanaf daar kun je niet meer terug. Je kunt wél ook nog eens een boete aan je broek hebben hangen als ze je controleren. Zoals we hier in Tilburg zeggen: ‘degge bedankt zèèt deh witte!’

Je handtekening zetten

We waren nog maar nét de trein uit en het perron af en de eerste sprak ons al aan; ‘you speak English?’ Gelukkig had ik me voorbereid en ging ik er niet op in, ze konden van ons dan ook niet veel meer dan een ‘NEE!’ Verwachten, haha! Ze spreken je aan en laten een klembordje zien waar een aantal namen met handtekeningen op staan. Achter deze namen staan meestal al fikse bedragen, zogenaamde donaties. Ze collecteren voor gehandicapten en doen in sommige gevallen zelfs alsof ze zelf doof zijn. Je kunt je gift gewoon contant afgeven, dát is nou handig! Trap er alsjeblieft niet in. Reageer niet eens als ze je aanspreken, want…;

Zakkenrollers

In de meeste gevallen werken deze oplichters in tweetallen. Terwijl de ene je aanspreekt en dus ervoor zorgt dat ze je afleiden, rolt de andere ondertussen je camera, telefoon, portomonnee, tas, noem het maar op. Gewoon niet reageren, ze hebben het maar al te snel in de gaten als er niets te halen valt en lopen zo door naar de volgende. Let ook in de Metro goed op je spullen, zorg ervoor dat het er niet vanaf straalt dat je een toerist bent; verstop de camera om je nek eventueel onder een sjaal, laat je selfiestick thuis en draag je tas zoveel mogelijk aan de voorkant.

image

Armbandjes

Toen ik vorig jaar in Tenerife was trapte ik zelf in deze truc. In Parijs zie je dit ook veel gebeuren; de oplichters spreken je aan met een smoes (ik was naïef genoeg om te antwoorden) en knopen een gesprekje met je aan. Dat is echter niet het enige dat ze knopen, want terwijl ze je hand vastgrijpen om je te zegenen (of te vervloeken, weet ik veel) en je good love from africa sturen, knopen ze vliegensvlug een armbandje om je pols. Ze blijven je hand stevig vasthouden, en in ruil voor de good love en het gebrabbel willen ze good money van jou. Voor de arme kinderen in Afrika, enzo. Of je even wat briefgeld kunt geven. Haha, nee? Ik heb een verhaal opgehangen over alles pinnen, heb ze 40 cent gegeven om te zorgen dat ze niet agressief zouden worden en ben er gauw vandoor gegaan. Bij de eerste de beste prullenbak heb ik het bandje losgepulkt en het er met een sierlijke zwaai ingemikt.

Balletje balletje

Dit spelletje lijk je vooral in Parijs op elke hoek van de straat wel tegen te komen. Het lijkt heel simpel, 3 bekers, 1 balletje en 1 oplichter die de bekers vliegensvlug een aantal keer van plek laat wisselen. Jij zet geld in, kun je aanwijzen waar de bal ligt, krijg je het dubbele bedrag terug. Vaak staat er al een groepje ‘toeristen’ omheen die een aantal keer hun geluk proberen te beproeven. Zo nu en dan wint er iemand, dus denk jij dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Dat hoeft het ook niet. Schenk er geen aandacht een en leave while you can, haha! Daaaaag!

Ben jij weleens opgelicht in het buitenland?

CATEGORY: Travel

Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2017 - Asjemeclau.nl. All rights reserved.